Moonbeam (GLMR), 17 Aralık 2021’de Polkadot (DOT) ekosisteminde parachain olarak hizmet vermeye başlayan ve EVM destekli bir blok zincirdir. Moonbeam, geliştiricilerin projelerini minimum kod değişikliğiyle veya hiç kod değişikliğiyle zincir üzerine taşımalarına olanak tanıyarak Polkadot ekosisteminden ve tüm avantajlarından yararlanmalarına olanak tanımaktadır. Moonbeam blok zincirinin yerel kripto para birimi ise GLMR coindir.
GLMR Coin Nedir?
GLMR coin, Moonbeam blok zinciri üzerinde işlem ücretlerini karşılamak için ve ekosistem içerisinde teminat olacak şekilde birçok yatırımcı tarafından kullanılmaktadır. GLMR coin aynı zamanda zincir üzerinde yönetişim amacıyla da kullanılmaktadır. Kullanıcılar GLMR coin ile blok zincir üzerinde çeşitli projelerde söz sahibi olabilmektedir.
GLMR coin, Polkadot ekosisteminde parachain açık artmasını kazanmaları sonrası destekçilere dağıtılmış ve ardından piyasaya sürülmüştür.
Moonbeam Projesi
Moonbeam projesi Ethereum ve Polkadot‘un en iyi geliştiricileri için akıllı sözleşmeler oluşturmaya olanak sağlayan bir akıllı sözleşme platformudur. Moonbeam temelde çoklu zincir yapısını destekleyen uygulamaları Polkadot ekosistemine getirmek amacıyla yola çıkmıştır. Bu sebeple Moonbeam blok zinciri EVM destekli altyapısı ile birçok geliştirici için kolay ve basit bir şekilde uygulama geliştirmeye olanak sağlamaktadır.
Moonbeam blok zinciri EVM uyumlu olması ile geliştiricilere birçok avantaj sağlamaktadır. Moonbeam ekosisteminde uygulama entegre etmek ya da geliştirmek isteyen yazılımcılar halihazırda EVM üzerinde çalışan uygulamalarını oldukça küçük birkaç değişiklik ile Moonbeam ekosistemine entegre edebilmektedirler.
Moonbeam blok zincirinin EVM uyumlu olması ile MetaMask, Hardhat, Waffle, Remix ve Truffle gibi popüler araçları eksiksiz bir Web3 RPC uç noktası seti aracılığıyla bağlayabilmektedir. Web3.Js veya Ethers.Js gibi iyi bilinen Javascript kitaplıkları da yine ekosistem için kullanılmaktadır.
Moonbeam projesi Polkadot ekosistemi içerisinde hem köprü hem de diğer EVM zincirler ile uyumlu ve güvenli bir şekilde çalışmaktadır. GLMR sahipleri referandum önerme, oy kullanma ve konsey üyelerini seçme hakkına sahip olacaklar. Bu durumda Polkadot’un aday gösterilebilen hisse kanıtı konsensüs mekanizmasının bir yansımasıdır. Moonbeam, Polkadot parçalı tasarım ve paylaşılan güvenlik mekanizması kullanmanın ekstra ölçeklenebilirliğinden ve güvenliğinden yararlanır.
Moonbeam Projesini Özel Kılan
Moonbeam, Substrate (Geth tabanlı bir çözüm yerine) üzerinde Ethereum benzeri bir ortam sunmaktadır. Bu, geliştiricilerin halihazırda kullandıkları araçları ve entegrasyonları kullanarak mevcut akıllı sözleşmelerini kolayca yeniden dağıtmalarına ve aynı zamanda tüm Polkadot para zincirlerinin üzerine inşa edildiği modern Substrate çerçevesinden yararlanmalarına olanak tanır.
Moonbeam ağı, Solidity veya Vyper tabanlı akıllı sözleşmelere sahip geliştiricilerin “çoklu zincire geçmelerini” ve etkilerini Polkadot ekosistemine genişletmelerini mümkün kılar. Polkadot’un blok zinciri, iş yüklerinin yeni bir katmanda sorunsuz bir şekilde paylaşılmasını sağlar.
Moonbeam aracılığıyla geliştiriciler, mevcut Ethereum DApp’lerini Polkadot’a taşıyabilir veya tanıdık Ethereum geliştirme araçlarını kullanarak yeni izinsiz merkezi olmayan uygulamalar (dApp’ler) oluşturabilir. Moonbeam’deki araçlar, ön uç dApp’ler zincirler arasında hareket ettirildiğinde minimum değişiklik olmasını sağlar.
Moonbeam’i kullanarak, Ethereum geliştiricileri (mevcut blok zinciri geliştiricilerinin en büyük pazarıdır), Ethereum ağının giderleri ve kısıtlamaları nedeniyle ölçeklenebilirlik zorluklarını atlayabilecekler.
Moonbeam (GLMR) Blok Zinciri
Moonbeam blok zinciri en temel de EVM uyumlu bir blok zincir olarak karşımıza çıkmaktadır. Polkadot üzerinde parachain olarak çalışan zincirin ana güvenliği Polkadot tarafından sağlanmaktadır. Bu yapısıyla diğer Layer-1 blok zincirlerinden ayrılan Moonbeam blok zincirinde blok süreleri ortalama 12 saniyedir. Moonbeam blok zincirindeki blokların boyutları, Ethereum’dakine benzer bir şekilde 15 milyon gas alabilecek kapasitedir.
Moonbeam blok zinciri için “zor” yönetişim süreci, zincir üstü bir süreç ile yönetilmektedir. Kusama ve Polkadot Relay zincirinin yönetilme şekline benzer şekilde çalışmaktadır. Bu modüllerin genel amacı, ağdaki tokenlerin çoğunluğunun ağdaki önemli kararların sonuçlarını belirlemesine izin vermektir. Bu karar alma mekanizmalar, önerilen referandumlarda hisse ağırlıklı oylama şeklinde gerçekleşmektedir.
Moonbeam için planlanan en önemli özelliklerden biri, geliştiricilerin Polkadot ekosistemindeki diğer zincirlerle entegre olmak için akıllı sözleşmeleri kullanmaları için kolay bir yol sağlamaktır. Moonbeam blok zinciri hem Polkadot ekosistemi içerisinde hem de Ethereum blok zinciri ile entegre bir şekilde çalışabilmektedir.
GLMR Tokenomics
GLMR coin, Moonbeam ağı üzerinde işlem ücretlerini ödemek temeliyle kullanılan yerel bir kripto para birimidir. GLMR coin ilk çıktığı zaman toplam 1 milyar adet arz ile piyasaya sürülmüş ve yıllık belirli bir enflasyon enflasyon oranına sahiptir. GLMR coin maksimum arzı bulunmamakla beraber yıllık yüzde 5 enflasyon oranına sahiptir.
GLMR coinin ilk arzı olan 1 milyar adetin dağılımı ise şu şekildedir:
- Tohum Yatırımcı – %14
- Stratejik Yatırımcı – %12
- Take Flight Topluluk Etkinliği – %9,8
- 2021 Moonbeam Crowdloan – %15
- Parachain Ücretleri – %3,5
- Hazine – %0,5
- Uzun Vadeli Ekosistem ve Protokol Geliştirme – %16,7
- Likidite Programı – %5
- Geliştirici Adaptasyon Programı – %3,6
- Partner ve Danışmanlar – %3,9
- PureStake Erken Destekçiler – %1,4
- Kurucu ve Erken Çalışanlar – %10
- Gelecek Dönem Çalışan Destekleri – 4,6
Moonbeam ağı üzerindeki işlemlerden elde edilen işlem ücretleri iki şekilde değerlendirilir. Harcanan her işlem ücretlerin %80’i kalıcı olarak yakılır, bu da GLMR özelinde deflasyonist bir etki yaratmaktadır. İşlem ücretlerin %20’si, zincir üstü yönetişim yoluyla ağa daha fazla uyum sağlayan ve ağa dahil olan projelere ve girişimlere tahsis edilebilecek zincir üstü hazineye gitmektedir.
Moonbeam ve GLMR Coin Kurucu ve Yönetim Kadrosu
Moonbeam, Nisan 2020 tarihinde PureStake’in CEO’su Derek Yoo tarafından temelleri atılmıştır. PureStake şirketi, blockchain uygulama geliştiricilerine, projelerine ve işletmelerine güvenli ve güvenilir bir blockchain altyapısı sağlayan bir platform olarak hizmet vermektedir.
Erken dönemde şirket yönetimi ve operasyonunda uzman olan Stefan Mehlhorn, hem Moonbeam hem de PureStake’in operasyonlardan sorumlu başkanı olarak görev yapmaktadır. Stefan daha önce Samsung Pay, Candibell Inc., LoopPay, Permessa, Thinking Phone Network gibi birçok şirkette çalışmıştır.
PureStake şirketinden Katie Butler ve Nate Hamilton ise sırasıyla Moonbeam projesinin pazarlama ve iş geliştirme ekiplerine başkanlık yapmaktadırlar.
Sonuç
Moonbeam blok zincir dünyasında Polkadot parachain olarak hizmete başlamış ve diğer blok zincirler ile kurduğu köprüler ile ön plana çıkmaktadır. EVM uyumlu yapısıyla üzerinde uygulama geliştirmeyi kolaylaştıran Moonbeam blok zincirinin yerel coini olan GLMR özelinde fiyat oldukça oynak olabilmektedir. Moonbeam genel olarak zayıf pazarlama, geliştiricilerin veya Dapp projelerinin eksikliği gibi sorunları ile kripto para dünyasında henüz tam anlamı ile benimsenememiştir. Ancak Moonbeam projesi taşıdığı potansiyel ve diğer blok zincirlerle birlikte çalışabilir altyapısı ile cazip bir potansiyele sahiptir.
Moonbeam özelinde anahtar çıkarımlar ise:
Olumlu
- EVM uyumu
- Birlikte çalışabilir yapı
- Polkadot Relay Zincir güvenliği
Olumsuz
- Geliştirici ve Dapp sayısı eksikliği
- Zayıf pazarlama
Moonbeam (GLMR) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
GLMR coin ne zaman çıktı?
GLMR coin, 2022 yılının Ocak ayında piyasaya sürülmüş ve ardından birçok kripto para borsasında alım satıma açılmıştır.
GLMR coin arzı ne kadar?
GLMR coin arzı ilk etapta 1.000.000.000 adet olarak üretilmiştir. Yıllık belirli bir enflasyon oranına göre piyasaya yeni GLMR coinler girmektedi